Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 18 september 2016

Bijeenkomst over Top-x lijsten

Op dinsdag 4 oktober a.s. organiseren wij samen met de thema-afdelingen Veiligheid & Justitie en de Amsterdamse Kennisgroep Mensenrechten en Veiligheid een symposium over de zogeheten Top-X aanpak van criminele jongeren. Een persoonsgerichte aanpak gericht op preventie en repressie vanuit het strafrecht en de zorg. Gemeenten werken met een lijst waarop de grootste probleemgevallen terechtkomen. Vaak gaat het om veelplegers van misdrijven met een grote maatschappelijke impact. Eenmaal op de lijst worden de individuen extra in de gaten gehouden door politie, gemeente, openbaar ministerie en zorginstanties.

De methode die wordt gekozen voor de aanpak is afhankelijk van de persoon en zijn achtergrond. De één wordt opgepakt, de ander komt in een zorgtraject, de volgende moet zijn auto inleveren. Ook is er aandacht voor het gezin en wordt geprobeerd om nieuwe aanwas door broertjes en zusjes zoveel mogelijk te beperken.

Welke gevolgen heeft de Top-X aanpak en werkt het? Wat zijn de criteria om iemand al dan niet aan de lijst toe te voegen? Wordt voldoende rekening gehouden met de privacy? En hoe zit het met andere individuele rechten van de betrokkenen? Op deze vragen en meer wordt tijdens het symposium ingegaan door verschillende experts die bij de Top-X aanpak betrokken zijn.

Een coördinator van de Top X-aanpak zal starten met een introductie van het onderwerp, waarna de Top X-aanpak vanuit diverse invalshoeken aan de orde zal komen. Experts vanuit de wetenschap, advocatuur, uitvoering en beleid, zullen achtereenvolgens hun eigen visie op het onderwerp naar voren brengen. Na een pauze zal vervolgens een plenaire discussie plaatsvinden tussen de experts en de rest van de aanwezigen. Het programma wordt afgesloten met een borrel.

De inloop is vanaf 19.00u. Het programma zal duren tot ongeveer 22.00u. De activiteit vindt plaats in Amsterdam in het Polanentheater (Polanenstraat 174, 1013 WC Amsterdam)

Aanmelden voor het evenement kan via Aanmelden.TopX@gmail.com. Wacht niet te lang want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!